Portvin

                           portvinsrejser.dk              

Portvin (på portugisisk "Vinho do Porto") fremstilles af druer fra verdens næstældste demarkerede vinområde omkring Douro-floden i det nordlige Portugal.

 

Der går mange historier omkring ”opfindelsen” af Portvin og jeg hælder mest til denne;

 

Under krigen mellem England og Frankrig i det 15-og 16-århundrede, kunne englænderne ikke få deres rødvin fra Frankrig, så de måtte finde nye muligheder.

 De opkøbte så vin i Portugal, men grundet den lange sejltur var vinen mange gange ødelagt når den nåede frem.

En klog fyr, tænkte så, at da sprit (aquadente)  jo konserverer, kunne man måske tilsætte det til rødvinen ved afskibning i Porto for at bevare rødvinen så godt som muligt.

Men da den så nåede England, havde den ændret karakter, da gæringen var stoppet og sukkeret stadig var i vinen og Portvinen var født.

Det er derfor at mange Portvinshuse i dag bærer engelske navne, for englænderne opdagede hurtigt forretningsmulighederne i Portvinen, eksemplvis Taylor's, Cockburns, osv osv.

 

Der er  flere typer,, der dog alle har ét element ved fremstillingen tilfælles: Druens naturlige gæring standses ved tilsætning af Aquadente (sprit). Herved beholder saften noget af druernes naturlige sukkerindhold - vinen bliver naturligt sød - og alkoholprocenten stiger selvfølgelig og ender typisk på ca. 20%.

 

Hvid portvin laves af grønne druer, og vinen lagrer på store fade i ca 24-36 mdr. Hvid Portvin er netop i disse år i stor fremgang.

Ruby laves på  samme måde dog af blå druer.

Tawny: Det engelske ord Tawny betyder brunlig eller gulbrun, og hentyder til den farve, som portvinen får, når den lagres på små fade i længere tid.

 

 

 

Tawny findes i to kategorier: 1) med aldersangivelse, f.eks. 10 års eller 20 års, 2) med angivelse af årgang, de såkaldte Colheita vine.

Begge tawny typer er i princippet drikkeklare når de er tappet på flaske.

Tawny med aldersangivelse  findes som: 10 years old, 20 years old, 30 years old og  40+ years old.

 Tawny vine med aldersangivelse er fadlagrede portvine, der er blend af forskellig årgange..

Smagsmæssigt er de kendetegnet ved bla. en karakteristisk  nøddeagtig smag.

Colheita;

Colheita betyder årgang. Ved eks.  Colheita 1997  er der tale om en tawny portvin fra det år.

Vintage;

Vintage er det engelske ord for vinhøst eller årgang. Vintage portvin er exeptionel portvinstype, der kun laves i de bedste år. Den opbevares kun ca. 24 mdr. på fad, hvorefter den udvikler sig videre i mange år på flaske, og den blver rigtig først drikkemoden i relativ sen alder. Den betragtes af mange for det ypperste af portvin.

Late Bottled Vintage (LBV)  tappes på flaske efter 4-6 års fadlagring. Denne ekstra tid på fad i forhold til Vintage port gør den blødere og mere tilgængelig i yngre alder.

 

 

 

 

         Hvid Port          Hvid Tawny         Tawny         Colheita          Ruby               Late

                                                                                             Bottled           Vintage